تست مقاومت عایقی و تست hipot
تاريخ :
۱۴۰۲/۵/۱۷
تست مقاومت عایقی و تست hipot
در این مقاله که توسط شرکت ابزار دقیق و تجهیزات اندازه گیری بهروز جمع آوری شده به موضوع مهم تست مقاومت عایقی و تست HI-POT می پردازیم. از موضوعاتی که در این مقاله به آن می پردازیم می توان به عایق و انواع آن، دستگاه تست مقاومت عایقی، روش های تست و اندازه گیری مقاومت عایقی، تست مقاومت عایقی دستگاه ها، تست Hi pot اشاره کرد.
عایق چیست؟
در سیستم های الکتریکی جهت جدا سازی قسمت های حامل جریان و ولتاژ از بخش های دیگر از اجسام عایق استفاده می نماییم.
انواع عایق
- عایق جامد (پارچه، پلاستیک، لعاب های چینی واپوکسی، میکا، کاغذ، شیشه، سیلیکون)
- عایق گازی (هوای خشک، گاز SF6)
- عایق مایع (روغن)
دستگاه تست مقاومت عایقی
در تجهیزات الکتریکی مثل کابل ها، ترانسفورماتورها، الکتروموتورها، مولدها، کلیدها و.... عایق یکی از مهمترین قسمت های تجهیز می باشد. جهت سنجش مقدار مقاومت عایقی تجهیزات و ادوات سیستم های الکتریکی از دستگاه اندازه گیری تست مقاومت عایقی (میگر) (Insulation Resistance Testers) استفاده می نمایم.
عواملی که باعث تخریب و یا کاهش مقاومت (پیری) یک عایق می شوند عبارتند از:
- گرمای بیش از حد تجهیز در حین کار
- عوامل مکانیکی و تنش های مکانیکی ایجاد شده
- آلودگی های محیطی و شیمیایی
- اعمال ولتاژهای ناخواسته لحظه ای زیاد به عایق (ولتاژهای گذرا)
ساختمان داخلی دستگاه تست مقاومت عایقی (میگر)
در داخل دستگاه تست مقاومت عایقی (میگر) قسمتی جهت تولید ولتاژ وجود داشته که با توجه به نوع و مقدار ولتاژ کاری تجهیز مورد آزمایش، ولتاژی را تولید کرده وسپس این ولتاژ به قسمت عایق تجهیز متصل شده و با توجه به مقدار جریان نشتی و طبق قانون اهم مقدار مقاومت عایقی اندازه گیری خواهد شد.
R_{i} = V_{i}/I_{i}
نکته و یک سوال بسیار مهم؟؟؟
سوال: برای تست مقاومت عایقی تجهیز الکتریکی مورد نظر چه میگر وبا چه سطح ولتاژی را انتخاب نماییم؟
پاسخ: برای تست مقاومت عایقی تجهیز مورد نظر حتما باید ولتاژ انتخابی میگر برابر با ولتاژ کاری تجهیز باشد. اگر در انتخاب این ولتاژ خطایی صورت پذیرد وولتاژ کاری بالاتری را انتخاب نماییم این ولتاژ بیشتر به قسمت های عایق تجهیز آسیب خواهد زد.
در حالت کلی عایق وقسمت های هادی در تجهیزات الکتریکی مشابه یک خازن عمل کرده که عایق تجهیز همان نقش دی الکتریک خازن را خواهد داشت.
جریان های که در زمان تست با دستگاه تست عایقی از عایق عبور می کند
- جریان خازنی (Capacitance Charging current)
- جریان جذبی (Absorption Current)
- جریان نشتی (Conduction or Leakage Current)
- برآیند سه جریان فوق (جریان کل)
روش های تست و اندازه گیری مقاومت عایقی
در ادامه انواع روش تست را بررسی می کنیم.
اندازه گیری زمان کوتاه یا نقطه خوانی (IR)
در این روش اعمال ولتاژ تست برای مدت زمان کوتاه (30 یا 60 ثانیه) و خواندن مقاومت عایقی در آن لحظه است. این نوع تست مقاومت عایقی مستقیما و به طور قابل توجهی تحت تأثیر دما و رطوبت قرار دارد. بنابراین اندازه گیری باید در دمای مرجع استاندارد شود و برای مقایسه باید سطح رطوبت ذکر شود. با استفاده از این روش می توان کیفیت عایق را با مقایسه مقدار اندازه گیری شده فعلی با چندین نتیجه آزمایش قبلی تجزیه و تحلیل کرد. این نوع تست و تحلیل با گذشت زمان ، نمایانگر تغییرات ویژگی های عایق در تجهیزات مورد آزمایش است.
اگر شرایط اندازه گیری یکسان بماند (همان ولتاژ آزمایش ، همان زمان اندازه گیری و غیره)، می توان با نظارت و تفسیر هرگونه تغییر در این اندازه گیری های دوره ای، ارزیابی روشنی از عایق را بدست آورد. پس با توجه به مقادیر مطلق ، تغییرات در طول زمان باید مورد تجزیه و تحلیل قرار گیرند.
شاخص قطبیت (PI)
در این روش ، دو خوانش نتیجه تست به ترتیب در 1 دقیقه و 10 دقیقه انجام می شود . نسبت (بدون واحد) مقاومت عایقی 10 دقیقه ای که به مراتب بیش از مقدار 1 دقیقه ای است، به نام شاخص پوالریزاسیون (PI) گفته می شود و می توان از آن برای ارزیابی کیفیت عایق استفاده کرد. روش اندازه گیری با استفاده از شاخص پوالریزاسیون برای آزمایش مدارهایی با عایق جامد ایده آل است.
نسبت جذب دی الکتریک(DAR)
تست ولتاژ پله ای(SV)
تعیین ضریب تخلیه دی الکتریک DD
ادامه دارد...