مولتی مترهای دیجیتال چیست؟

تاريخ : ۱۳۹۱/۷/۲۲

مولتی متر دیجیتال چیست؟

مولتی متر دیجیتال و یا DMM یک وسیله تست الکتریکی است که می تواند بیشتر از یک نوع سیگنال را اندازه گیری نماید. پارامترهای اساسی که اکثر مولتی متر ها دارا می باشند ولتاژ، جریان، مقاومت، دیود، و تست اتصال کوتاه است. بعضی از توابع را DMMsoffer های پیشرفته تر مانند خازن، فرکانس، قدرت و دما است. پراب مورد استفاده دستگاه به مدار تحت اندازه گیری متصل می شود، دستگاه سیگنال ها را دریافت کرده وآنها را در محدوده رنجی مناسب نمایش می دهد.

اهمیت True RMS در DMM چیست؟

مولتی متر True RMS می تواند جریان های AC (جریان متناوب) را با دقت بسیاربالا اندازه گیری کند. وقتی جریان مورد اندازه گیری به صورت نامنظم وغیر متناوب باشند، استفاده از مولتی متر True RMS بسیار ضروری بوده و لذا دستگاه های اندازه گیری استاندارد بدون True RMS میزان ولتاژ AC  متوسط را اندازه گیری نموده و بنابراین میزان دقیق و حقیقی به ما نمی دهند.

رنج خودکار (اتورنج) در مقابل رنج دستی

مولتی متر دیجیتال عدد خوانده شده را به صورت عدد اعشاری مناسب و با حداکثر دقت بر روی صفحه نمایش نشان می دهد. در مولتی متر دستی، همانطور که از نامش پیداست، کاربر می بایست محل اعشار را انتخاب کند و انتخاب محدوده اندازه گیری به صورت دستی انجام می گیرد ولی در مولتی متر های اتورنج تشخیص رنج بصورت خودکار انجام می گیر. در برخی مدل ها نیز امکان اتصال به کامپیوتر برای ثبت اطلاعات در زمان های مختلف و رسم گراف امکان پذیر است همچنین قابلیت ذخیره اطلاعات به صورت دیتالاگر در زمان های مختلف نیز مقدور است.

کاربرد مولتی متر ها

امروزه کاربرد مولتی متر ها بسیار شایع شده و در تمامی زمینه های کاری قابل استفاده می باشد که ذکر تمامی آنها در این مجال نمی گنجد فلذا بخشی از مصارف عمده این تجهیزات به اختصار ذکر می شود:
  • بخش کنترل کیفیت برای تست محصولات و بازرسی
  • فرایند کنترل برای تکنسین ها و کارشناسان ارشد
  • مورد استفاده در تحقیقات و آزمایشگاه های تحقیق و توسعه
  • مهندسین تعمیر و نگهداری شرکت ها، کارخانه ها، ادارات و سازمان های دولتی
  • آزمایشگاه های کالیبراسیون
  • پیمانکاران برق، مخابرات جهت نصب و تست و نگهداری ماهیانه
  • واحد های آموزشی از قبیل مراکز فنی و حرفه ای و دانشکده های فنی
  • تکنسین ها و مهندسین جهت سرویس های دوره ای کامپیوتری و دیگر ماشین آلات
  • واحدهای خدماتی و عیب یابی و تعمیرات
در برخی مدل ها بروی مولتی متر ردیاب برق نیز گنجانده شد این پارامتر به کاربر اجازه می دهد بدون تماس و بصورت غیر مستقیم از وجود ولتاژ یا جریان در یک کابل یا سیم و یا در داخل دیوار مطلع شود. (مانند EX330)
بعضی از مدل ها نیز امکان ارسال اطلاعات اندازه گیری شده را بصور آنلاین و بیسیم (وایرلس) بروی کامپیوتر امکان پذیر می کند. (مانند MG300)
در شرکت های پتروشیمی و همچنین در مکان هایی که نیاز به ثبت آنلاین اطلاعات و تغییر وجود دارد این مدل ها کاربرد ویژه ای دارند زیرا کاربر را از همراه داشتن کاغذ بی نیاز می کند و همچنین اگر نوسانات و تغییرات ثبت شده در ثانیه تغییر کند دیگر امکان ثبت توسط کاغذ نبوده و کاربر مجبور به استفاده از چنین دستگاه هایی برای ثبت سریع تغییرات است.
در مکان هایی که امکان استفاده از کامپیوتر برای ثبت اطلاعات نیست می توان از ثبت کننده های جریان و ولتاژ سری DL از محصولات کمپانی EXTECH استفاده کرد.
در این سری ولتاژ و جریان AC با امکان ثبت همزمان دو پارامتر وجود دارد مانند DL160 منظور از امکان ثبت همزمان دوپارامتر این است که کاربر می تواند همزمان دو ولتاژ ورودی یا یک ولتاژ و یک جریان را به دستگاه متصل کند که دستگاه علاوه بر نمایش همزمان آن ها را در حافظه داخلی خود ذخیره می کند.
ضمنا در برخی مدل ها نیز علاوه بر پارامتر های معمول، حرارت سنج لیزری نیز بروی مولتی متر گنجاده شده است.
در مکان هایی که دارای رطوبت زیاد و یا بارندگی و یا امکان ضربه به دستگاه زیاد باشد.