لودسل چیست؟
لودسل سلول حسگر وزنی است که در سیستمهای توزین مورد استفاده قرار می گیرد.
این محصول تغییرات وزن را بر اساس تغییرات ولتاژ، بر اساس وزن بار وارده حس کرده و آن را به نشان دهنده الکترونیکی منتقل می نماید. لودسل ها دارای انواع مختلفی هستند که از آن جمله لودسل فشاری، لودسل کششی و لودسل خمشی را می توان نام برد.
هر کدام از این انواع با کلاس های مختلفی تقسیم می شود .
هر لودسل دارای مشخصاتی نظیر کلاس ارائه شده هر لودسل بیانگر موارد مختلفی از جمله دقت لودسل، ظرفیت لودسل و تعداد قسمتهای تقسیم شده بر حسب استاندارد است .
لودسل های مرغوب و دقیق دارای استانداردOIML جهانی می باشند که این استاندارد مبین کیفیت و دقت ساخت این محصول است، بنابر این عملیات سنجش وزن بوسیله لودسل هایی که فاقد این استاندارد باشند قابل اطمینان نخواهد بود.
پارامترهای مهمی در شناسایی و مقایسه قابلیت های یک لودسل با سایر لودسل ها وجود دارد که از آن جمله میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
- حد ایمن بار الکتریکی
- حداکثر بار ایمن (مکانیکی)
- محدوده دمای تصحیح شده
- گستره درجه حرارت کاری
- گستره درجه حرارت انبار
- گستره ولتاژ ورودی تحریک
- حداقل مقدار قابل اندازه گیری
- خروجی اسمی
- مقاومت اهمی ورودی
- مقاومت اهمی خروجی
- خطای در خروجی
- خطای صفر
- خطای مرکب
- خزش
- خطای تکرار پذیری
تاثیرات درجه حرارت بروی حساسیت لودسل در حالت بدون بار
مکانیسم عملکرد لودسل بر اساس تغییرات طول ناشی از وارد شدنن بار می باشد که سبب تغییر در خروجی لودسل می شود، لودسل ها از نظر شکل ظاهری و کاربردهایشان به سه نوع عمده تقسیم می شوند.
- لودسل فشاری (Canister) : شکل ظاهری این لودسل شبیه قوطی می باشد. همانطور که از نام این لودسل پیداست فشار وارده بر این نوع لودسل از طرف بار باعث تغییرات طول (کمتر از قطر یک تارمو) در لودسل می شود. از این نوع لودسل اغلب در باسکول های جاده ای استفاده می شود.
- لودسل کششی (S Type) : شکل ظاهری این لودسل شبیه S می باشد. مکانیسم عملکرد این لودسل نیز بر اساس تغییرات طول می باشد. یک طرف این لودسل از بالا به نقطه ای ثابت وصل می شود و از طرف پایین نیرو به ان وارد می شود. از این نوع لودسل اغلب در سیستم های توزین آویز استفاده می شود.
- لودسل خمشی (Shear beam): از این نوع لودسل اغلب در باسکول کفه ای و برخی پروژه های خاص استفاده می شود.
- لودسل تک پایه (Single point) : این نوع لودسل اغلب برای کفه های کوچک نظیر ترازوها و باسكولت ها استفاده می شود.
درجه حفاظت لودسل
درجه حفاظت (Ingress Protection) IP درجه بندى است كه توسط نظام بين المللى حفاظت تعريف شده است، ميزان آب بندی وسایل الکترونیکی را تعیین میکند.
IP66: مقاوم در مقابل ریزش پر فشار آب
IP67: مغروق در آب
IP68: مغروق در آب تحت فشار
کلاس دقت لودسل
کلاس دقت لودسل گاها با C3 ، C4،C5،C6 نشان داده می شود
تعداد تقسیمات و درجات C3را می توانیم 14000 قسمت ،C5،C6، C4را 20000 قسمت نشان دهیم.
حداقل مقدار بار قابل اندازه گیر ی توسط هر لودسل در واقع نشانگر دقت لودسل می باشد. اگر E ظرفیت لودسل وY تعداد تقسیمات لودسل باشد، V حداقل مقدار بار قابل اندازه گیری را نشان می دهد به طوری که:
V = E / Y
مثال: دقت لودسل با ظرفیت 30 تن و کلاس C3 را محاسبه کنید:
V = 30000 / 14000 = 2.1
دقت این لودسل یا حداقل مقدار بار قابل اندازه گیری 1/2 کیلوگرم می باشد.
با محاسبه دقت برای کلاس های مختلف همین لودسل می توان دریافت که لودسل با کلاس C6دارای بیشترین دقت و لودسل با کلاس C3دارای کمترین دقت می باشد.
برای تست نفوذپذیری لودسل ها، لودسل را از گاز هلیم پر کرده و در دستگاه هلیم دتکتور قرار می دهند به مجرد خروج هلیم آشکار ساز آن را نشان می دهد. اگر لودسل درست ساخته شده باشد گاز هلیم از آن خارج نمی شود. واضح است که اگر گاز هلیم از آن خارج نشود آب نیز نمی تواند وارد آن شود و لودسل در برابر نفود آب مقاوم می شود.
برای جلوگیری از رشد باکتریها و آسیب استرین گیچ ها (المان های حسگر در لودسل) داخل لودسل را از گاز نیتروژن پر می کنند.
مقر لودسل : مقر لودسل از حساس ترین قسمت ها و مهم ترین قطعات یک لودسل خوب می باشد. داشتن مقره های بالا و پائین لودسل با کیفیت عالی مواد و قوس های بالا و پائین موجود در آن باعث انتقال نیرو به مرکز لودسل در همه حالت و حصول به وزن دقیق می گردد. مقر لودسل باید طوری باشد که نقطه تماس آن با خود لودسل فقط و فقط در یک نقطه باشد. لودسل های فشاری توانایی این را دارند که حتی در صورت انحراف 8/4 از محور اصلی خود با زهم وزن دقیق را نشان دهند.