زمان واقعی كاليبراسيون تجهيزات اندازه گيری
تاريخ :
۱۳۹۱/۶/۱۵
تعیین زمان واقعی كالیبراسیون تجهیزات اندازه گیری در صنعت برق
علیرغم اهمیت فراوان و روزافزون موضو ع كنترل وسایل پایش و اندازه گیری (كالیبراسیون) در صنایع مختلف به ویژه صنعت برق از یك طرف و از طرفی عدم وجود مقاله های مرتبط با تجهیزات پایش و اندازه گیری در چهار همایش گذشته، توجه به مشكلات اجرایی كالیبراسیون را روشن تر ساخته و با ارائه یك روش عملی سعی خوا هد شد این مشكل را برای تجهیزات ابعادی در صنعت برق رفع نمود.
برای انجام عملیات كنترل وسایل پایش و اندازه گیری در صنایع باید برنامه زمانی كالیبراسیون را تعیین نمود كه تعیین این زمان مستلزم پارامترهای زیادی از قبیل موارد زیر موثر است
- نوع تجهی
- كارخانه سازنده
- اطلاعات مربوط به انحراف مقادیر بدست آمده قبلی
- طول زمان استفاده
- شرایط محیطی
- و ...
با استفاده از روش ارائه شده در این مقاله می توان اطلاعات تجهیزات اندازه گیری ابعادی از قبیل رتبه بندی، محل كاربرد و فراوانی كاربرد را جمع آوری و سپس با رسم منحنی مربوطه برنامه زمانی كالیبراسیون را تعیین نمود.
پیش از پیدایش علم مدیریت كیفیت در جهان و فراگیر شدن آن بحث مربوط به كنترل تجهیزات پایش و اندازه گیری در برخی صنایع از جمله صنایع هواپیمایی به لحاظ دقت بسیار بالا در نوع كار آنها وجود داشته و نیز از اهمیت ویژ های برخوردار بوده است. به همین دلیل این سازمان ها موظف بودند كه وسایل و تجهیزات پایش و اندازه گیری خود را تحت شرایط كنترل شده به خدمت گیرند ولی همواره عدم تعیین فواصل دقیق زمانی كالیبراسیون تجهیزات فوق مشكلاتی را برای آنها بوجود آورده است. یكی از جنبه های مهم كارآیی یك نظام كالیبراسیون، تعیین حداكثر فاصله زمانی واقعی میان تأییدهای متوالی استانداردها و تجهیزات اندازه گیری است. تعیین زمان فواصل كالیبراسیون دوره ای دستگاه های اندازه گیری یكی از عناصر مؤثر یك سیستم كالیبراسیون در یك آزمایشگاه است.
عوامل زیادی در تعیین این زمان مؤثرند كه مهم ترین آنها به شرح زیر می باشد:
- نوع وسیله (دستگاه)
- پیشنهاد و توصیه كارخانه سازنده
- اطلاعات مربوط به انحراف مقادیر بدست آمده از روی سوابق كالیبراسیون قبلی
- سوابق تعمیر و نگهداری دستگاه
- طول زمان استفاده، تعداد دفعات استفاده و چگونگی استفاده از دستگاه
- تمایل به فرسودگی و تغییر تدریجی با گذشت زمان
- تعداد دفعات كیفیت بازرسی كالیبراسیون ها در داخل مؤسسه
- تكرار تست ضربدری دستگاه با دستگاه های دیگر بویژه استانداردهای اندازه گیری
- شرایط محیطی (دما، رطوبت، ارتعاش و غیره)
- دقت اندازه گیری مورد نظر (مدنظر گرفته شده)هزینه های كالیبراسیون را معمولاً نمی توان در تعیین فواصل كالیبراسیون نادیده گرفت كه این خود ممكن است عامل محدود كننده به شمار آید
بنابراین با توجه به عوامل فوق آشكار است كه جدول فواصل كالیبراسیون یكنواختی نمی تواند تهیه شود. خیلی مفید خواهد بود كه ابتدا جدول اولی های تهیه شود و سپس با توجه به موقعیت های خاص در آن تغییراتی داده شود.
به هنگام تعیین فواصل كالیبراسیون مجدد هر وسیله اندازه گیری، دو معیار اساسی و متناقض وجود دارند كه لازم است به موازنه درآیند كه عبارتند از:
- خطر احتمالی ناشی از بكارگیری یك وسیله اندازه گیری در خارج از حدود رواداری آن كه باید تا حد امكان كاهش یابد.
- هزینه كالیبراسیون سالیانه كه باید در حداقل نگهداشته شوند.بنابراین سعی می شود در اینجا روش هایی را برای تعیین نخستین زمان فواصل كالیبراسیون و تنظیم دوباره آنها با توجه به تجارب بدست آمده توضیح داده شود.