چک کردن جریان آب
در طی چند سال اخیر روش های جدید غیر ابزاری برای نشت یابی بهتر و مقرون به صرفهتر توسعه یافتهاند. یک ابزار سودمند در مشخص کردن برنامه کنترل نشت موثر در یک سیستم ویژه، چک کردن حداقل جریان است. از آنجایی که نشت در 24 ساعت ادامه دارد و جریان در شب کمتر میباشد میتوان میزان آب از دست رفته را توسط نشت را پیدا کرد. اگر جریان در شب نزدیک به صفر باشد پس میزان نشت نیز نزدیک به صفر خواهد بود و مجوز نشت یابی در سیستم را نمیدهد. از طرف دیگر اگر جریان در شب بسیار بالا باشد مجوز نشت یابی صادر میشود.
زمانیکه چنین بررسیهایی انجام میشود حجم آب از دست رفته به عنوان یک معیار برای بررسیهای ثانویه (نشت یابی برای یافتن محل دقیق آب) به حساب میآید و میتوان مبنای صوتی را جهت مطالعات بهتر انتخاب نمود. زمانی که نشت برطرف شد میتوان جریان را شبانه را دوباره امتحان کرد تا میزان آب صرفه جویی شده تعیین گردد.
پی بردن به صدای نشت Detection of leak sound
سیستم توزیع آب را میتوان با یک روش معین برای نشت یابی با استفاده از تجهیزات صوتی بررسی نمود. فرار سیال (گاز) از لوله تحت فشار ایجاد صدای ارتعاشات میکند. عبور سیال از یک سوراخ یا روزنه باعث تولید صدایی میشود که به طور معمول بین 500 تا 800 هرتز است. نشت سیال در زیر خاک فشرده صدای متفاوتی را ایجاد میکند که معمولاً 20 تا 300 هرتز میباشد. صدای سومی هم وجود دارد که به علت حرکت چرخشی و متلاطم سیال حاصل از نشت در یک حفره پر از آب در خاک کنار لوله میباشد و آن نیز بین 20 تا 300 هرتز میباشد. صدای اولی در طول لوله به فاصله مشخصی که بستگی به نوع لوله دارد، منتشر میشود. بنابراین انجام بررسیهای اولیه ضروری است. دو صدای دیگر عموماً محدود به مجاور منطقه نشت میباشد. بنابراین برای مشخص کردن محل دقیق مفید میباشند. صدای انتشار یافته در طول لوله یا خاک را میتوان توسط دستگاه های رایجی که بر روی سطح خاک یا جاده قرار داده میشوند و یا به طور مستقیم روی لوله قرار میگیرند تشخیص داد.
موثر واقع شدن روشهای صوتی برای لولههای فلزی با موفقیت به اثبات رسیده است. با وجود این، استفاده از روشهای صوتی برای نشت یابی لولههای پلاستیکی نتایج مبهم و غیر قابل قبولی را به همراه داشته است. استفاده از تجهیزات صوتی پیشرفته برای لولههای پلاستیکی و فلزی متفاوت میباشد. لولههای پلاستیکی آرامتر میباشند و صدا و ارتعاشات را به خوبی لولههای فلزی منتقل نمیکنند.
روش گاز ردیاب The tracer gas method
این روش استفاده از گازهای غیر سمی نامحلول در آب و سبکتر از هوا را داخل سیستم توزیع در بر میگیرد. گازهای رایج مورد استفاده هلیم و هیدروژن میباشند روش medivac در یافتن نشتیها با استفاده از گاز هلیم به ما کمک میکند.
medivac technology
این تکنولوژی دریافتن نشتی حتی در لولههایی که یک الی دو متر زیر زمین دفن شدهاند موفقیت آمیز بوده است. دقت بالای تست نشت هلیم این اجازه را به ما میدهد تا در چند فوت پایینتر از زمین حفرهها را مشخص کنیم. این روش برای لولههای زیر زمینی از هر نوعی مفید بوده و پسماندی هم ندارد که نیاز به تمیز کردن پس از پایان یافتن عمل نشت یابی داشته باشد.
تست نشتی خط لوله با هلیم اغلب سریعترین و اقتصادیترین راه برای یافتن نشتی خط لولههای دفن شده در زیر زمین میباشد. حتی ترکهای بزرگ و شکستگیها همیشه منجر به راهیابی آب به سطح زمین نمیشوند. سیال خروجی از لوله میتواند یک کانال در زیر زمین ایجاد نماید و در نقاط دور دست به سطح بیاید و یا اصلاً به آبهای زیر زمینی بپیوندد. هلیم همیشه به سطح میآید و کشف نشتی به آسانی صورت میپذیرد. برای این کار آشکار سازهای حساسی نسبت به گاز هلیم وجود دارد که برای تشخیص نشت درست در بالای لوله به کار گرفته میشوند. هلیم همچنین از FDA مجوزی را تحت عنوان افزودنی مجاز غذایی دریافت نموده است و میتواند در سیستمهای مواد خوراکی نیز به کار گرفته شود.
این روش همچنین برای نشت یابی کف تانکهای سوخت نیز مورد استفاده قرار گرفته، هم برای کشف ترک و هم به عنوان یک سرویس که سیستم را بهبود بخشیده و از اتلاف پول جلوگیری میکند، مناسب است.
تکنیک به کار گرفته برای یافتن نشتی لولههای زیر زمینی و کف تانکها یکسان میباشد. هلیم یا زیر مخزن و یا در داخل لوله تزریق میشود و یک اختلاف فشار ایجاد میشود. هنر این روش فقط در سبک بودن هلیم نسبت به هوا میباشد و ما را قادر به نشت یابی لولهها و مخــازن به هر قطر و انــدازهای میکند. نشت یابی medivac بر اســاس ASME بویلرها section five Article ten صورت میپذیرد. این تکنیک دقیقاً شبیه به تکنیک ردیاب گاز هیدروژن می باشد با این تفاوت که در این روش به جای استفاده از هلیوم از هیدروژن استفاده می شود.
ترموگرافی(گرمانگاری) Thermography
بعضی از نشتها را میتوان به کمک تشخیص دمای مجاور لوله در خاک تشخیص داد. ترموگرافی مادون قرمز برای آشکار کردن نشت سیال وقتی که دمای مجاور لوله افزایش و یا کاهش مییابد مورد استفاده قرار میگیرد و قادر به پوشش چند مایل و چند صد مایل در هر روز میباشد. این روش را میتوان توسط ماشینهای سنگین و هلیکوپتر و یا با سیستمهای سبکتر حتی دستی انجام داد. روش کار بدین صورت است که اسکنرهای مادون قرمز دمای بالای خاک را اندازهگیری میکند و از تغییرات دمایی خاک با دیگر قسمت ها میتوان به وجود یا عدم وجود نشتی در سستم پی برد. پیشرفتهای اخیر در زمینههای گستردهتر استفاده از این روش را بیشتر عملی نمودهاست.
در روش GPR پالسهای موج الکترومغناطیسی از یک آنتن به داخل زمین فرستاده میشود. این پالسها داخل زمین منتشر شده و بازتاب آنها توسط آنتنهای گیرنده قبل از نشت یابی گرفته میشود. به طور کلی یک ماده که در زیر خاک سخت باشد یک سیگنال قویتر خواهد فرستاد. تجهیزات آب، برق، بخار و تونلها و دیگر اشیاء مدفون شده را میتوان بدین روش پیدا کرد. فاصله واحد GPR از شیءخاک شده، به وسیله زمان انتشار پالس در خاک و دریافت آن توسط گیرنده مشخص میشود.
زمانی که از این ابزار جهت نشت یابی استفاده میشود آنتن به صورت عمود بر لوله در خاک فرو میرود و در نتیجه زمان رفت و برگشت موج کم میشود. وقتی که محل تقریبی لوله مشخص نباشد یک شبکه بر روی سطح زمین قرار داده میشود تا پوشش کل آن منطقه را تضمین کند. مزیت این روش آنست که میتواند حتی محل لولههای غیر فلزی را به خوبی لولههای فلزی تشخیص دهد.