تجهيزات اندازه گيری صدا

تاريخ : ۱۳۹۱/۶/۱۸

تجهیزات اندازه گیری صدا

 در این مقاله انواع صدا سنج ها و روش کار ان ها را بررسی می‌کنیم.

انواع صدا سنج

متداول ترین وسیله جهت اندازه گیری صدا، دستگاه صدا سنج SLM و صدا سنج از نوع جمع شونده ISLM مي باشد. آگاهی از نحوه كالیبراسیون، طرز استفاده و گرفتن اطلاعات لازم از دستگاه جهت انتخاب دستگاه مورد نیاز امری مهم می باشد.
جدول شماره 1 راهنما جهت انتخاب دستگاه می باشد (اطلاعات مذكور توسط كارخانه سازنده ارائه می گردد)

نوع اندازه گیری

دستگاه اندازه گیری مناسب

نتیجه

توضيحات

میزان تماس فردی با صدا

1- دزیمتر صدا

دز یا تراز معادل صدا

بالاترین دقت برای تعیين میزان تماس فردی

2- ISLM

تراز معادل صدا

اگر كارگر موقعیت ثابت ندارد و در حال گردش است تعیین میزان تماس فردی مشكل مي باشد مگر اینكه كار را بتوان به فعالیت های مشخص تقسیم كرد.

3- SLM

dB(A)

اگر تراز صدا متغیر بود تعیین ميزان تماس میانگین مشكل می باشد. فقط زمان هایی مفید است كه كار را بتوان براحتی به فعاليت های معین تقسیم كرد و تراز صدا در تمام وقت ثابت باشد.

میزان صدایی كه بوسیله منبع توليد می شود.

1-  SLM

dB (A)

اندازه گیری باید در فاصله 1 تا 3 متری انجام گیرد (نباید مستقيماً در منبع انجام شود)

2- ISLM

تراز معادل صدا

dB (A)

اگر صدا خیلی متغیر باشد این وسیله خیلی مفيد است می توان تراز معادل صوت را در یك دوره زمانی كوتاه اندازه گیری (یك دقیقه) كرد.

بازديد مقدماتی

SLM

dB(A)

تهیه نقشه و ثبت اندازه گیری ها روی آن

ISLM

تراز معادل صدا

dB(A)

برای صداهای خيلی متغیر

صدای ضربه ای

SLM ضربه ای

ماكزیمم تراز فشار صوت بر مبنای شبكه A

اندازه گيری میزان ماكزیمم هر ضربه

SLM = صداسنج

ISLM = صداسنج از نوع جمع شونده

 

معرفی دستگاه صدا سنج «SLM»

SLM  شامل میكروفن، مدار الكتریكی و نشانگر می باشد. میكروفن تغییرات جزئی فشار هوا ناشی از صدا را گرفته و آنها را به پیام های الكتریكی تبدیل می كند. این پیام ها توسط مدار الكتریكی تغییر یافته ودر نهایت بصورت تراز صوتی بر مبنای دسی بل نشان داده می شود. SLM تراز فشار صوتی لحظه ای را در یك موقعیت خاص می دهد.

روش کار با صدا سنج slm

برای اندازه گیری، صدا سنج را در امتداد بازو در ارتفاع گوش قرار می دهیم. در بیشتر صدا سنج ها، موقعیت میكروفون نسبت به منبع صوت چندان مهم نیست. در دستورالعمل دستگاه در مورد چگونگی قرار گرفتن میكروفون توضیح داده شده است. صدا سنج را باید قبل و بعد از هر بار استفاده كالیبره كرد. در دستورالعمل دستگاه نحوه كالیبراسیون شرح داده شده است.
در بیشتر صدا سنج ها میزان صدا در وضعیت پاسخ سریع و كند قابل اندازه گیری است. میزان پاسخ دهی، مدت زمانی است كه دستگاه قبل از نمایش تراز صوت روی صفحه توانایی محاسبه میانگین را دارد. (پاسخ دهی كند و تند) اندازه گیری تراز صوتی محیط كار باید در وضعیت پاسخ كند انجام گیرد.
صدا سنج نوع دوم برای اندازه گیری در صنعت طراحی شده است. صدا سنج نوع اول در كارهای مهندسی، آزمایشگاهی و تحقیقاتی بكار می رود و گران تر و دقیق تر است. هیچگونه صدا سنجی با دقت كمتر از صدا سنج نوع دوم نباید جهت اندازه گیری صدای محیط كار بكار رود.
آنالیزور یا فیلتر وزنی كه در صدا سنج ها موجود است با كلید روشن و خاموش بكار می افتد. برخی از صدا سنج های نوع دوم فقط در وضعیت (A) اندازه گیری می كند. بدین معنی كه فیلتر آنالیزور A دائماً در وضعیت روشن می باشد.
یك صدا سنج معمولی (SLM) فقط صدای لحظه ای را اندازه گیری می كند و برای محیط های كاری با تراز صدای یكنواخت مناسب می باشد. اما در محیط های كاری با صدای ضربه ای و غیر یكنواخت و دوره ای، استفاده از صدا سنج معمولی جهت تعیین میانگین تماس فردی با صدا در یك شیفت كاری اشتباه می باشد. دستگاه مناسب در این گونه محیط ها دزیمتری صدا می باشد.

معرفی دستگاه صدا سنج از نوع جمع شونده ISLM

این دستگاه شبیه دزیمتر می باشد و تراز معادل صدا (ISLM) را در یك دوره زمانی اندازه گیری می كند. اشكال این دستگاه در این است كه تماس فردی را مشخص نمی كند زیرا مثل SLM دستی می باشد و امكان اتصال به بدن را ندارد.
ISLM  تراز معادل صدا را در موقعیت خاص اندازه گیری می كند حتی اگر تراز صدا مرتباً تغییر كند، دستگاه یك عدد بعنوان تراز معادل را نشان می دهد.
تجهيزات مورد نياز برای اندازه گيری سر وصدا