دماسنج

تاريخ : ۱۳۹۳/۹/۴

دماسنج دیجیتال و کاربرد آن

یكی از مسائلی كه برای آدمی اهمیت داشته دمای اطراف خود بوده، بعد از صنعتی شدن جوامع اهمیت اندازه دما برای مردم بیشتر شد. برای دانستن دمای خانه، دمای مواد در پروسه تولید كه صحیح انجام شدن آن به دما در هر زمان وابسته است و به همین جهت بشر برای اندازه گیری دمای اطراف خود تلاش نمود، كه لوازم اندازه گیری متنوعی ساخته شد. كه در هر كدام بر اساس خاصیت خاصی این اندازه گیری صورت می گیرد. لوازم ابزار دقیق جهت اندازه گیری دما موجود مانند ترموكوپل، RTD، ترمیستور و دماسنج های نیمه هادی هستند كه هر مدام با استفاده از قانون طبیعی و یا خصوصیتی این كار را انجام می دهند كه در این پروژه به بررسی دماسنج های مقاومتی و نیمه هادی خواهیم پرداخت. دماسنج مقاومتی یعنی ابزاری كه مقاومت الكتریكی آنها رابطه ای با دمای آنها دارد كه روی نوع موجود است.
یكی از اینها فلزاتی اند كه با تغییر دمایشان مقاومت آنها تغییر می كند یعنی (RTD) Resistance TemperatureDetector كه یكی از پر استفاده ترین ابزار دقیق است كه در صنعت استفاده فراوانی دارد، دیگری دماسنج های مقاومتی هستند كه از نیمه هادی ها ساخته شده اند و مقدار مقاومت اتصال P-N (دیود) با تغییر دما رابطه دارد كه این ابزار ترمیستور Thermistor نام دارد. سری دیگری از دماسنج ها كه در این پروژه یررسی خواهند شد دماسنج های نیمه هادی اند. كه با پیشرفت صنایع نیمه هادی گسترش زیادی پیدا  كرده  كه تراشه هایی با تنوع زیادی و برای استفاده در شرایط و كاربردهای خاصی ساخته شده اند. همچنین در این پروژه به بررسی چند نوع از مدارهای مبدل خواهیم پرداخت كه عموما برای كارهای آزمایشگاهی و یا كارهای كوچك استفاده می شوند و معرفی چند نوع ترانسمیتر كه بیشتر در صنعت استفاده می شوند. مورد دیگری كه در این پروژه به آنها پرداخت خواهد شد سنسورهای هوشمند است. كه شامل تعریف هوشمند بودن برای سنسورهای دمایی و معرفی چند نمونه از آنها در جمع آوری مطالب این پروژه از مطالب موجود در اینترنت بهره گرفته شده است و همچنین از كاتالوگ محصولات شركت marmonix دارای لایسنس کانادا استفاده گردیده است.
در قسمت مبانی علمی وفنی این پروژه به بررسی اصول و قوائد علمی و فنی سنسورهای دمایی موجود خواهیم پرداخت كه فرمول ها مشخصات فنی ریز آنها بررسی خواهد شد. در قسمت انواع و كاربردها انواع گوناگون هر یك از این سنسورها معرفی خواهند شد و همچنین چند كاربرد از از كاربردهای مختلف آنها گفته خواهد شد. در قسمت سنسورهای موجود به معرفی تعدادی از سنسورهای موجود و خصوصیات مهم آنها و همچنین ترانسمیتر ها و سنسورهای هوشمند خواهیم پرداخت. در قسمت بازار تعدادی از سازنده های بزرگ خارجی همراه با شركت های داخلی كه نمایندگی آنها را دارند معرفی خواهند شد. البته دید در انتخاب شركت ها بر اساس فعالیت آنها در بازار و در صنعت ایران می باشد.
 
دیجیتال دما سنج