تشخیص ورم پستان یا غده پستانی در دام

تاريخ : ۱۳۹۴/۳/۲۳

 تشخیص ورم پستان یا غده پستانی در دام

واژه ورم پستان به التهاب غده پستانی بدون توجه بعلت آن اطلاق می شود كه بوسیله تغییرات فیزیكی شیمیائی و معمولا میكروبی شیر وهمچنین تغییرات حاصل از بیماری در بافت غده پستانی با دستگاه تشخیص ورم پستان مشخص می شود.

مهمترین تغییرات در شیر

تغییر رنگ، وجود لخته و پیدایش تعداد زیادی لوكوسیت ( گلبول سفید) با علا ئم تورم گرمی درد و سفت شدن غده پستانی كه بوسیله آزمایش ظاهری شیر می توان آنها راتشخیص داد. موارد زیادی از ورم پستانها را به سهولت نمیتوان مشخص كرد بطوریكه دارای نشانی های درمانگاهی نیستند (ورم پستان مخفی) دراین نوع ورم پستانها به آزمایش غیر مستقیم یعنی شمارش گلبول های سفید متوسل می شوند.

اپیدمیولوژی

ورم پستان درتمام حیوانات پستاندار ماده بروز می كند ولی در گاوهای شیری دارای اهمیت اقتصادی است وآن هم به علت خساراتی است كه به صنعت تولید شیر و فرآورده ها ی آن وارد می شود. البته در اثر بیماری ورم پستان تلفات دامی نیز وجود دارد لكن زیان اقتصادی آن مربوط به تلفات به تنهائی نیست بلكه كاهش مقدار شیر پستان مبتلا واختلال در فرآوری شیر عمده ترین خسارات را تشكیل می دهد. از جمله خسارات دیگر آن انتشار ورم پستان در سایر دام ها ی گله و بعضا ایجاد گلو درد استرپتوكوكی و یا سل و بروسلور در انسا ن است.
شیوع بیماری ورم پستان در اغلب كشورها حدود 40 درصد است كه در بعضی از كشورها تا 25 در صد آنرا كاهش داده اند؛ بطور متوسط ابتلا هر كارتیه (قسمت) از پستان به بیماری سبب كاهش 8 درصد تولید شیر آن كارتیه می گردد و بطور كلی در یك گاو مبتلا سبب كاهش 15 در صد از تولید شیر می شود. از طرفی زیان حاصل از تغییرات تركیب شیر مثل كاهش چربی كاهش كازئین و لاكتوز و افزایش سرم شیر و پروتئین ها و افزایش كلرور ها نیز بایستی در نظر گرفت.
 
تشخیص ورم پستان یا غده پستانی در دام